Preskoči na glavno vsebino

Po poteh nekega algoritma
Ko sem med raziskovanjem za potrebe podiplomskega študija dobil idejo za nov algoritem strojnega učenja, me je prevzel notranji nemir. Zaslutil sem, da sem na sledi pomembnega odkritja in v hipu sem začutil kako se mi po žilah pretaka adrenalin. Pravijo, da je raziskovalna strast lahko večja  celo od tiste hazarderske,  ki je menda zakrivila številne zgodbe iz črne kronike. No, na vso srečo pa raziskovalna strast ni povezana s tako nizkotnimi pobudami kot hazarderska. Ideji algoritma je nato sledil njegov razvoj, ki je trajal več kot leto in je bil prežet s številnimi vzponi in padci. Navidezne težavice so pogosto preraščale v težave, a na srečo se je vedno našla rešitev za njih. V meni sta se tako prepletala dvom in radost, dokler eksperimenti niso potrdili vseh mojih pričakovanj. Takrat so me preplavili prijetni občutki vznesenosti, ki bi jih lahko primerjali z nekakšno zaljubljenostjo. Ko si vznesen si stvarnost slikaš lepšo, kot je v resnici in tako sem naivno pričakoval, da bo svetovna znanstvena javnost v hipu opazila moje odkritje in ga sprejela za svojega. Kmalu sem spoznal, da se trnova pot  algoritma šele začenja. Njegova objava v znanstveni reviji ni odmevala tako, kot sem pričakoval in želel. Odziv znanstvene srenje je bil sprva razmerom mlačen. Šele kakšno leto pozneje, ko me je povabila k sodelovanju založniška hiša "Nova Publishers" iz New Yorka je prišlo do preboja in je algoritem postal nekoliko bolj opažen. Takrat me je opazil tudi italjanski kolega Germano Resconi, ki je v mojem algoritmu našel rešitev za njegovega, sorodnega, pa tudi kolgi drugod so me začeli citirati.


Pred kratkim pa so algoritem opazili tudi v znanstvenem velikanu svetovnega formata, v podjetju, ki je odkrilo osebni računalnik, ki zaposluje številne nobelovce, ki prijavi zdaleč največ patentov na celem svetu, če naštejemo le nekatere IBM-ove znamenitosti. Povabili so me, da jih obiščem in jim  svoja odkritja predstavim osebno. Takšne priložnosti seveda ne gre odkloniti, z veseljem sem se odzval njihovemu vabilu. Lepo so me sprejeli in z zanimanjem prisluhnili mojemu predavanju, ki mu je sledila še zanimiva razprava. Eden od gostiteljev mi je po predavanju zaupal, da imajo le redki njihovi gostje tako številne poslušalce.

Sedaj, ko je ta pomemben dogodek za menoj, urejam vtise in z zanimanjem pričakujem odmeve.

Dragi bralec, če te zanima področje strojnega učenja, si lahko moje algoritme ogledaš tukaj. Vesel bom vsakršnih komentarjev in všečkov (klik na gumb G+ spodaj).


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Bipropagation demo in TensorFlow

Bipropagation is a new Deep Learning algorithm. It is much faster and much more reliable than Backpropagation. Here is the demo from the  ResearchGate and GitHub. Inner layers of the Neural Network have not hidden anymore. Learning is done layer by layer with much fewer iterations. Please cite me in your work.


Click the G+button if you like this demo. Any comments are desirable.

A new Deep Learning Algorithm: One-Step Method

We are living in the AI era where progress is faster and faster each and every single day. Here is another one discovery in this field: One Step Method, a new machine learning algorithm which can do many things, amongst other can replace digital circuits with neurons, can find the even better construction of neural network than Border Pairs Method. More you can find in the 3rd chapter of our book: Machine Learning: Advances in Research and Applications from Nova Science Publishers.
This new algorithm is also suitable for Deep Learning in combination with other methods like convolutional learning, bipropagation, border pairs method, autoencoder and others.