Preskoči na glavno vsebino

Promocija

   Raziskovalno delo me je že od nekdaj veselilo, dokler se pred nekaj leti nisem vprašal ali zmorem osvojiti tudi naziv "doktor znanosti". Rekel sem si : "poskusi, sicer ne boš nikoli izvedel!" in se lotil študija. Za razliko od dodiplomskega študija, je podiplomski pretežno sestavljen iz individualnega raziskovalnega dela, ki  me je razveseljevalo, mi polnilo dušo in mi omogočalo osebno rast. Bilo je kot čarobno popotovanje po obljubljeni deželi, ki jo je pred tem obiskalo le malo ljudi. Nekajkrat sem imel občutek, da sem bil celo prvi, ki pušča odtise svojih stopal v neobljudenih predelih prostrane skrivnostne dežele. Počutil sem se kot Krištof Kolumb, ko je na plovbi v neznano odkrival nov svet.
   Navdihujočemu raziskovanju je sledilo nekoliko manj zanimivo pisanje poročil, znanstvenih člankov in disertacije. To je pač nujno zlo, ki spremlja radosti odkrivanja novega, saj med znanstveniki velja nenapisano pravilo: "kar ni objavljeno, to ne obstaja". Tudi ta ovira je bila kaj kmalu  premagana. Kolegi iz celega sveta so priznali moj kamenček v mozaiku znanja kot izviren in tehten.
   Kot pika na "i" se je pred nekaj dnevi ob zaključku študija zgodila promocija oziroma svečana podelitev doktorske listine. Nikoli še nisem prisostvoval takšnemu dogodku, zato sem ga pričakal s še toliko večjim zanimanjem. Povabljenih nas je bilo trinajst doktorandov in med nami je bil tudi tisoči doktorand na mariborski univerzi. Svečanost ob podelitvi je bila lepa, ozračje v Slomškovi dvorani je bilo nabito s pozitivnimi čustvi. Vsi doktorandi smo bili individualno predstavljeni, vmes pa je za popestritev poskrbel akademski pevski zbor. Bilo je tudi dosti ploskanja. Zaključili smo s prigrizkom in z zdravico z žlahtno kapljico.
   Sedaj, ko je vse skupaj za menoj, si urejujem vtise in vrednotim prehojeno pot. Ponosen sem na svoj dosežek. Ne vem če bom še kdaj v življenju prejel toliko čestitk, kot sem jih ob tej priložnosti.
   Dragi bralec, če si morda v dvomih ali bi se tudi sam podal po tej poti, ti lahko le priporočam: "poskusi"!

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Bipropagation demo in TensorFlow

Bipropagation is a new Deep Learning algorithm. It is much faster and much more reliable than Backpropagation. Here is the demo from the  ResearchGate and GitHub. Inner layers of the Neural Network have not hidden anymore. Learning is done layer by layer with much fewer iterations. Please cite me in your work.


Click the G+button if you like this demo. Any comments are desirable.

Po poteh nekega algoritma

Ko sem med raziskovanjem za potrebe podiplomskega študija dobil idejo za nov algoritem strojnega učenja, me je prevzel notranji nemir. Zaslutil sem, da sem na sledi pomembnega odkritja in v hipu sem začutil kako se mi po žilah pretaka adrenalin. Pravijo, da je raziskovalna strast lahko večja  celo od tiste hazarderske,  ki je menda zakrivila številne zgodbe iz črne kronike. No, na vso srečo pa raziskovalna strast ni povezana s tako nizkotnimi pobudami kot hazarderska. Ideji algoritma je nato sledil njegov razvoj, ki je trajal več kot leto in je bil prežet s številnimi vzponi in padci. Navidezne težavice so pogosto preraščale v težave, a na srečo se je vedno našla rešitev za njih. V meni sta se tako prepletala dvom in radost, dokler eksperimenti niso potrdili vseh mojih pričakovanj. Takrat so me preplavili prijetni občutki vznesenosti, ki bi jih lahko primerjali z nekakšno zaljubljenostjo. Ko si vznesen si stvarnost slikaš lepšo, kot je v resnici in tako sem naivno pričakoval, da bo s…

A new Deep Learning Algorithm: One-Step Method

We are living in the AI era where progress is faster and faster each and every single day. Here is another one discovery in this field: One Step Method, a new machine learning algorithm which can do many things, amongst other can replace digital circuits with neurons, can find the even better construction of neural network than Border Pairs Method. More you can find in the 3rd chapter of our book: Machine Learning: Advances in Research and Applications from Nova Science Publishers.
This new algorithm is also suitable for Deep Learning in combination with other methods like convolutional learning, bipropagation, border pairs method, autoencoder and others.