Preskoči na glavno vsebino

Bionika, zanimiv poklic prihodnosti

Živimo v času, ko se znanje ustvarja in širi vedno hitreje in temu trendu se pridružujemo tudi izobraževalne ustanove. Ponudba smeri in stopenj izobraževalnih programov se vsako leto povečuje in med novimi programi prevladujejo interdisciplinarni. To ustreza manjšim podjetjem, ki so bolj prožna in odzivna in se zato lahko bolje znajdejo v tem gospodarsko razburkanem času. V malih podjetjih namreč ni prostora za množico ozko usmerjenih strokovnjakov, v prednosti so kadri z interdisciplinarno širino, ki jo omogočata mehatronika in predvsem bionika.


     Na višji strokovni šoli na Ptuju smo že pred časom zaznali piš tega novega vetra in začeli prikrojevati naša jadra. Prvi korak v to smer je bil program Mehatronika, ki smo ga razvili pred približno desetletjem in povezuje med seboj več tehniških strok. Predvsem so to elektrotehnika, računalništvo in strojništvo. Trg delovne sile je potrdil našo vizijo saj se naši diplomanti uspešno zaposlujejo tako v Sloveniji, kakor tudi v tujini. Dodatna potrditev našega razmišljanja so številne šole v Sloveniji, ki so nam sledile in uvedle ta program tudi same.

      S študijskim letom 2012/13 smo na Šolskem centru Ptuj uvedli višješolski program Bionike, leta 2013/14 pa še visokošolskega. Tudi ta dva učna programa sta avtorsko delo Ptujskih strokovnjakov. Diplomanti višje šole bodo po dveh letih uspešnega študija pridobili naziv inženir bionike. Gre za interdisciplinarni poklic, ki ima še večjo širino od mehatronika, saj združuje tehniko in ekonomijo z živo naravo, ki velja za neusahljiv vir idej za različne stroke. Ne samo tehniki, tudi pravniki, ekonomisti in mnogi drugi črpajo svoje ideje v naravi, saj lahko tam vedno znova najdejo uporabne rešitve za izboljševanje izdelkov in storitev. Evolucija, izvirni greh življenja, je tekom več milijard let z naravno selekcijo na več milijardnih populacijah našla odgovore na številna zahtevna vprašanja. Človeški um  te zakladnice znanja še ne bo tako kmalu presegel, saj narava skrbno varuje svoje skrivnosti in nam jih izdaja le po drobtinicah.
Srednješolci, ki letos zaključujejo izobraževanje, se v tem trenutku nahajajo pred odločitvijo kam sedaj. Velika večina jih bo verjetno nadaljevala z izobraževanjem oziroma s študijem. In ker je izbira poklica je ena pomembnejših odločitev v življenju, jo je treba skrbno izpeljati. Predpogoj za to pa je informiranost. Vsi, ki vam je zakladnica narave blizu, ste vabljeni, da se seznanite s tem edinstvenim študijem v slovenskem prostoru. Prve informacije lahko najdete na spletu, za podrobnejšo seznanitev pa se oglasite na telefon (+386 (0)2 7871 812) ali pa nas obiščite. Dobrodošli, veselimo se vas.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Bipropagation demo in TensorFlow

Bipropagation is a new Deep Learning algorithm. It is much faster and much more reliable than Backpropagation. Here is the demo from the  ResearchGate and GitHub. Inner layers of the Neural Network have not hidden anymore. Learning is done layer by layer with much fewer iterations. Please cite me in your work.


Click the G+button if you like this demo. Any comments are desirable.

A new Deep Learning Algorithm: One-Step Method

We are living in the AI era where progress is faster and faster each and every single day. Here is another one discovery in this field: One Step Method, a new machine learning algorithm which can do many things, amongst other can replace digital circuits with neurons, can find the even better construction of neural network than Border Pairs Method. More you can find in the 3rd chapter of our book: Machine Learning: Advances in Research and Applications from Nova Science Publishers.
This new algorithm is also suitable for Deep Learning in combination with other methods like convolutional learning, bipropagation, border pairs method, autoencoder and others.

Three new Deep Learning Algorithms at IBM Developers Unconference 2018

I have been an invited speaker at "IBM developers conference 2018" and at "IBM research lab" which is both located in Zurich (Switzerland, Europe) where I have presented three new Deep Learning Algorithms (click to view).  One of them (Border Pairs Method) has 11 advantages over the famous Backpropagation. The audience was large, the response was good and was followed by a lively debate.